Pemain Liverpool, Fabio Carvalho, memilih untuk berhenti mewakili Portugal di peringkat B-21.

Carvalho -– yang telah membuat 11 penampilan Liga Perdana Inggeris (EPL) -- dalam kempen pertamanya bersama The Reds menghasilkan dua gol pernah mewakili England di peringkat usia yang lebih muda.

Pemain tengah menyerang itu sempat membuat enam penampilan bersama pasukan B-18 England antara 2019 dan 2020.

Memandangkan dia belum lagi beraksi di peringkat antarabangsa senior, dia masih boleh menyertai The Three Lions pada masa depan selepas memutuskan untuk berundur daripada mewakili negara kelahirannya.

Carvalho disenaraikan dalam skuad B-21 Portugal kendalian Rui Jorge untuk perlawanan persahabatan menentang Republik Czech dan Jepun.Tetapi pemain berusia 20 tahun itu kemudian memaklumkan kepada Persekutuan Bolasepak Portugal (FPF) bahawa dia sudah mempunyai perancangannya yang tersendiri.

Satu kenyataan daripada FPF berbunyi: “Fabio Carvalho memaklumkan kepada FPF melalui beberapa kiriman mesej SMS bahawa dia tidak berhasrat untuk terus mewakili Portugal di peringkat B-21.

"Keputusan oleh pemain ini dimaklumkan selepas dia menerima panggilan untuk perlawanan persiapan dengan Republik Czech dan Jepun."