Muzaffar Musa
Thu Jun 23 2022

Hakan Calhanoglu percaya Inter Milan merupakan pasukan yang lebih kuat berbanding AC Milan walaupun Milan memenangi Scudetto musim ini, sambil mempertikaikan kelakuan Zlatan Ibrahimovic.
Calhanoglu menyaksikan Inter menjulang trofi Serie A sewaktu dia bersama Milan pada penghujung musim 2020-21.
Pemain kebangsaan Turki itu kemudian berpindah ke pasukan jiran, Inter, dalam musim berikutnya, di mana Milan kemudian memenangi Scudetto untuk menamatkan kemarau 1,976 hari tanpa trofi.
Ia juga merupakan kali pertama Inter dan Milan menamatkan Serie A selaku dua pasukan teratas buat dua musim berturut-turut tetapi Calhanoglu menegaskan Inter bimbingan Simone Inzaghi jauh lebih kuat berbanding pasukan jiran berkenaan.
"Inter pasukan yang jauh lebih kuat daripada Milan. Kami tiba-tiba tewas dalam aksi 'derby' selepas saya dan (Ivan) Perisic dikeluarkan pada minit ke-75," katanya kepada Tivibu Spor.
"Kami mendahului 1-0, kemudian tewas 1-2. Jurulatih juga menyumbang kepada kekalahan itu, saya sudah katakan kepadanya.
"Dalam saingan piala, kami menewaskan mereka 3-0. Pasukan ini amat bagus," katanya.
Ibrahimovic dilihat menghisap cert sewaktu keraian kejuaraan Milan, di mana dia kemudian mengambil mikrofon dan berkata kepada penyokong mereka: "Hei, sampaikan persanan ini buat Hakan."
Calhanoglu menegaskan bahawa dia tidak akan berkelakuan seperti Ibrahimovic sambil mempertikaikan kelakuan pemain itu pada usia 40 tahun.
"Dia sudah 40 tahun, saya tidak akan melakukan perkara seperti itu jika saya seusia dengannya. Dia bukan lagi 18 tahun. Dia gemar menjadi tumpuan.
"Tahun ini, dia tidak menyumbang kepada Scudetto, dia jarang dapat bermain. Tetapi dia melakukan segala-galanya untuk mendapatkan perhatian penyokong.
"Saya langsung tidak kisah. Ia sesuatu yang pelik kerana dia seorang yang sentiasa menghubungi saya sewaktu kami di Milan, setiap kali mahu keluar makan malam dan menaiki motosikal dengan saya.
"Saya menghormatinya. Dia juga menulis tentang saya dalam bukunya, dia perlu menulis tentang itu, jika tidak bukunya akan kosong.
"Saya tidak akan melayaninya. Lebih baik tidak melayaninya," katanya lagi.

Nottingham Forest tandatangani Awoniyi dengan rekod termahal
Pasukan yang baru dinaikkan ke Liga Perdana Inggeris (EPL), Nottingham Forest, memecahkan rekod pembelian termahal kelab itu untuk menandatangani penyerang, Taiwo Awoniyi.

Piala Dunia: Hanya tempat Messi terjamin dalam skuad Argentina, kata Di Maria
Angel Di Maria gusar seandainya dia masih belum melakukan yang terbaik untuk menjamin tempatnya dalam skuad Argentina menjelang Piala Dunia Qatar pada November depan berikutan ketidaktentuan masa depannya di peringkat kelab.

Bellingham boleh jadi pembelian terbaik buat Liverpool, kata Barnes
Pemain tengah Borussia Dortmund, Jude Bellingham, merupakan pemain yang sepatutnya disasarkan oleh Liverpool dan boleh menjadi pembelian terbaik buat kelab berkenaan.

Bale sah sertai Los Angeles daripada Real Madrid
Gareth Bale sah menandatangani kontrak dengan Los Angeles FC, sekali gus menjadi penanda aras baru dalam Liga Utama Amerika Syarikat (MLS).

Valverde dijangka kembali kemudi Athletic Bilbao selepas Uriarte menang pemilihan presiden
Ernesto Valverde, dijangka akan kembali menjadi ketua jurulatih Athletic Bilbao selepas Jon Uriarte memenangi pemilihan presiden kelab itu awal pagi tadi.

Mbappe sasar menang UCL bersama PSG
Bintang Paris Saint-Germain (PSG), Kylian Mbappe, sedang merangka perancangan untuk memenangi gelaran pertama Liga Juara-Juara Eropah (UCL) selepas memilih untuk kekal bersama kelab itu.

Cannavaro saran Napoli beli Dybala, kekalkan Koulibaly
Legenda Itali, Fabio Cannavaro, menyarankan agar bekas kelabnya, Napoli, mencuba untuk mendapatkan Paulo Dybala sambil mereka juga perlu berkorban untuk memperbaharui kontrak Kalidou Koulibaly.

Moura penting buat perancangan Tottenham musim depan, kata ejen
Lucas Moura kekal sebahagian yang penting dalam perancangan Tottenham musim depan walaupun terdapat desas-desus pemain kebangsaan Brazil itu akan ke Everton sebagai syarat pertukaran untuk mendapatkan Richarlison.

Kepa akan bincang masa depan di Chelsea, mahu beraksi lebih banyak
Kepa Arrizabalaga berkata dia akan berbincang dengan Thomas Tuchel tentang masa depannya di Chelsea sambil memberikan mesej yang jelas bahawa dia mahu beraksi dalam lebih banyak perlawanan.

Wayne Rooney tinggalkan Derby County
Wayne Rooney meletakkan jawatan selaku pengurus Derby County, demikian disahkan bekas bintang Manchester United dan England itu malam tadi.

Insigne: Toronto move motivated by need for fresh challenge
Lorenzo Insigne insisted he moved to Major League Soccer for Toronto FC's "project" after leaving Napoli.

'You wake up and you know' – Morgan felt the time was right for international retirement
England will have a new white-ball captain after Eoin Morgan decided it was the correct time to retire from the international stage.

Wimbledon: Swiatek makes it 36 wins on the bounce despite topsy-turvy second set
Top seed Iga Swiatek ultimately had too much for Jana Fett as the favourite progressed to the second round at Wimbledon.

McCullum delighted with England start, calls for more of the same against India
England could hardly have wished for a better start to the Brendon McCullum-Ben Stokes era against New Zealand, but the new boss wants more.

Di Maria can emulate Madrid stars Benzema and Modric at Juventus, claims Casillas
With Angel Di Maria reportedly set to join Juventus, Iker Casillas expects his former Real Madrid team-mate to star in Serie A.

Malaysia Open: Sze Fei-Izzuddin cap off opening round with swift win
Goh Sze Fei-Nur Izzuddin recorded the most impressive victory of all home shuttlers on the opening day of the Malaysia Open on Tuesday with a straight-game victory as the rest produced lukewarm results.

England white-ball captain Morgan retires from international cricket
Eoin Morgan has decided to step down as England captain and called time on his illustrious international career.

French minister Darmanin apologises to Liverpool fans after Champions League final chaos
Gerald Darmanin initially blamed Liverpool fans with fake tickets for causing the chaotic scenes outside the Stade de France on May 28.

Malaysia Open: Axelsen hails Axiata Arena crowd as 'superb' after opening round win
Viktor Axelsen paid tribute to the amazing local support at the Axiata Arena after the world number one powered past Brice Leverdez 22-20, 21-7 in just 30 minutes to book a second-round berth at the Malaysia Open.

Formula One, Mercedes condemn Piquet after alleged Hamilton racial slur
Formula One and Mercedes have both issued statements following an alleged racial slur used by Nelson Piquet against Lewis Hamilton.